Donatori

Kroz godine postojanja od osnutka Bratske Sloge do danas, mnogi su znani i neznani pojedinci, udruge, firme, nesebično pomagali bilo materijalno ili novčano  aktivnosti u društvu. Stariji se sjećaju prvog radija, TV prijemnika nabavljenih novcima iseljenika, nešto mlađi knjižnice također poklon iseljenika, pa proširenja Pijace, kupnja instrumenata za glazbu, uređivanje putova donacijom pok Joza Lausa, australskih i inih iseljenika koji su sakupljali novce kada god je to od njih traženo ..


 

Jozo Laus

Jozo Laus

Istaknuto mjesto mjesto među donatorima pripada pok. Jozu Lausu, Postranjaninu, iseljeniku u Austrlaiju, te povratniku u rodno mjesto. Prvi kilometri asfaltiranih lokalnih cesta su učinjeni s njegovom pomoću, Pijaca ispred crkve sv. Roka proširena je njegovom pomoću, poklonio je društvu puhačke instrumente te je u mjestu prije tridesetak godina djelovala glazba s njegovim imenom, po smrti je oporukom društvu ostavio kuću u startom dijelu grada Korčule te izvjestan iznos novaca.


Žrnovci u domovini i iseljeništvu

Kroz godine mjestu i Društvu nesebično su pomagali brojni iseljenici porijeklom iz Žrnova. Kad god je to od njih zatraženo sakupili su novac i pomogli svojem mjestu. U dopisu iz ožujka 1966. godine, kojeg potpisuje u ime odbora za gradnju Zgrade, Petar Curać Verin, stoji: “Pred nama je još zamašan posao: Dovršiti unutrašnjost zgrade, uredit njen pristup. Hoćemo li u tome uspjeti, ne ovisi samo o nama, našem doprinosu i zalaganju, već i o tome hoće li se naši mještani, koji žive van rodnog mjesta, odazvati i priložiti svoj doprinos. Živo nam je sjećanje kad su se u samom početku, odazvali našem pozivu skoro svi naši mještani u zemlji i inozemstvu, te nam svojim doprinosima  ulili snage kao da su nam htjeli viknuti: I mi smo s vama! Nismo vas čuli, ali smo vas razumjeli i obećali da to nećemo nikada zaboraviti.” 

Svima veliko Hvala!

Zahvalnica


 

Donacije danas ..